Харківська державна наукова бібліотека імені В.Г.Короленка Заснована у 1830 році
Історія бібліотеки
Хроніка основних подій
Меню Закрити

Хроніка основних подій :: 1883 - 1916
Бібліотека у 1906 році

У філіалі ХГБ засновано «Технічний відділ імені П. П. Ріццоні І філіального відділення».

Запроваджено консультаційно-бібліографічну допомоги читачам членами Правління ХГБ.

Професори В. Я. Данилевський та О. П. Грузинцев склали графік бібліографічного обслуговування читачів Бібліотеки. Розпочато роботу з підготовки каталогу журнальних статей.

1 лютого 1906

Загальними зборами членів ХГБ затверджено заснування українського відділу – першого серед громадських бібліотек країни.

На зборах було заслухано доповідь Г. М. Абрамова про роботу комісії з організації «відділу видань українською та іншими мовами про Україну». Комісію очолював діяч українського самостійницького руху, засновник Народної партії М. І. Міхновський. Він також очолив керівний орган новоствореного відділу – українську комісію. З 1914 р. українську комісію очолив письменник і громадський діяч Гнат Хоткевич. У складі комісії в різні роки працювали письменник і громадський діяч К. М. Бич-Лубенський, письменниця Х. О. Алчевська, композитор С. П. Дрімцов та інші відомі представники громадськості.

Комісія формувала фонд українського відділу за рахунок пожертв та купівлі. Протягом наступних п’яти років фонд відділу зріс у п’ять разів і налічував понад 3000 назв. Комісія також проводила активну просвітницьку роботу, популяризувала українську книгу.

Рідкісні видання українською мовою, прижиттєві видання діячів української культури у 1906 р. було виділено окремо у фонді українського відділу.